Purjehtiminen on suosittu harrastus, josta monet ovat kiinnostuneita. Se on myös harrastus, johon täytyy ostaa tai vuokrata monia erilaisia asioita. On siis hyvä selvittää etukäteen, onko harrastus juuri sinulle sopiva. Ensimmäinen vaihe harrastuksen aloittaessa on siis se, että pääset kokeilemaan vesillä olemista itse. Jos et tunne ketään kenen kanssa voisit päästä kokeilemaan purjehdusta, suosittelemme katsomaan, onko paikkakunnallasi järjestöä tai seuraa tähän liittyen. Niiden kautta voi olla mahdollista varata tutustumiskäyntejä tai -kursseja, joissa näytetään miten kaikki toimii. Jos kokeilujen jälkeen olet vielä sitä mieltä, että pidät harrastuksesta, jatka lukemista, niin kerromme, miten pääset aloittamaan.

Perusteet kuntoon

Koska sinun tulee opetella ja muistaa monia sääntöjä, suosittelemme aloittamaan purjehduksen ammattilaisten tai kokeneiden purjehtijoiden opastuksella. Merellä olessa on paljon perussääntöjä ja turvallisuuteen liittyviä seikkoja, joita ei tule unohtaa. Joten, vaikka voit vuokrata veneen nopealla aikataululla, ei sinun kannata ottaa turhia riskejä ja vaarantaa itseäsi ja muita. Jos olet aloittamassa purjehduksen perheesi kanssa tai ystäväporukalla, kannattaa teidän käydä samat kurssit yhdessä. Voi olla, että yhdellä teistä on jo ennestään enemmän kokemusta, mutta kurssit on hyvä käydä kertaalleen uudestaan läpi. Näin myös vanhat tiedot nousevat pintaan ja uusia asioita on helpompi oppia lisää. Koska purjehdus on tiimityötä, on hyvä, että jokainen tietää perusasiat ja niitä on sitten helppo muokata itselle sopivaksi. Kun jokaisella on jo alkuun oma roolinsa, turvallisuudesta on helppo pitää huolta. Näin myös kaikkien itsevarmuus kasvaa ja aloittaminen on entistäkin helpompaa.

Varusteet ovat tietysti myös yksi ensimmäisiä asioita, joka kannattaa hoitaa kuntoon uutta harrastusta aloittaessa. Turvallisuus on tärkeää ja oikeat varusteet varmistavat, että purjehtiminen on mukavaa. Pelastusliivit ovat yksi parhaimmista tavoista pitää yllä hyvää turvallisuutta. Kun olet vasta aloittanut harrastuksen ja olet ensimmäistä kertaa merellä, monia vahinkoja saattaa sattua ja sitä on tärkeä ennakoida. Kunnolliset pelastusliivit antavat turvaa, jos satut tippumaan veneen kyydistä. Vaikka uimataitosi olisivatkin erinomaiset, suosittelemme pelastusliivejä kaikille!

Milloin olisi sitten paras aika aloittaa purjehtiminen? Leuto ilma on erityisen hyvä aloittelijoille, koska kova tuuli saattaa aiheuttaa nopeita muutoksia tilanteeseen. Ennakointi on purjehduksessa tärkeää, mutta ilman kokemusta on vaikea tietää minkälaisia tilanteita tulee vastaan ja miten niihin tulisi varautua. Kesällä on onneksi paljon valoisaa aikaa, joten purjehtimaan voi lähteä niin aamulla kuin iltapäivälläkin.

Kenelle purjehdus sopii?

Kenelle purjehdus sopii?

Tässä harrastuksessa on positiivisena asiana se, että kuka tahansa voi aloittaa. Kurssien hinnat vaihtelevat seurojen mukaan, mutta yleensä ne maksavat enintään 400 euroa. Kannattaa siis seurata paikallisten järjestöjen toimintaa ja valita itselle paras paikka. Kurssille ei yleensä myöskään tarvitse omia varusteita, vaan niitä voi lainata käyttöön. Näin siis pääset kokeilemaan purjehdusta oikeiden ja turvallisten varusteiden kanssa. Vaaratilanteita on helppo välttää, kun kaikki veneessä olevat tietävät mitä tulee tehdä ja milloin. Kokeneet purjehtijat opastavat kursseilla alkuun ja näyttävät myös kaikki tarvittavat vinkit siihen, kuinka veneen käsittely sujuu huolettomasti. Koko perheen kannattaa siis olla kuulolla ja opetella tarvittavat asiat mahdollisimman hyvin.

Jotkin ohjeet saattavat vaikuttaa hieman oudoilta tai tarpeettomilta, mutta niin ei kuitenkaan ole. Muista, että eteen saattaa tulla mitä kummallisempia tilanteita merellä, joten kaikki ohjeet ovat hyödyllisiä. Riskien ottamista kannattaa kaikkien välttää viimeiseen asti, sillä vaaratilanteen yllättäessä on jo liian myöhäistä miettiä, miten olisi pitänyt toimia. Turvallisuus on siis erityisen tärkeä asia opetella jo alkuun, joten kurssit ovat tärkeä osa tämän harrastuksen aloittamista.