Ennen autojen aikakautta, vesiväylät olivat järvimaan moottoriteitä. Nykyäänkin paras tapa nauttia ja tutustua Suomeen on veneestä, joten jos sinulla on vieraita ulkomailta, mikset ottaisi heitä pitkälle veneilyretkelle Keski-Suomeen? Saimaan vertaista veneilymatkakohdetta ei löydy. Monet saattavat luulla järvien olevan pyöreitä lampia, mutta Saimaa järvi on monimutkainen järjestelmä, jossa on 4380 km2 toisiinsa liittynyttä vesialuetta ja kapeita kanavia, täynnä tuhansia saaria. 60 kanavan kautta se kytkeytyy muihin järviin, jotka ulottuvat eteläisestä Lappeenrannan kaupungista pohjoisiin kaupunkeihin, kuten Nurmekseen ja Iisalmeen asti, jotka sijaitsee lähes 300  kilometriä pohjoisemmassa.

Mistä aloittaa ja minne mennä?

Savonlinnan kaupunki on erinomainen paikka vuokrata vene ja aloittaa järvimatka. Järvet ovat suojaisia ja tuulet ovat kevyitä ja vaihtelevaa. Purjehdi suoraan Suomen historiaan. Olavinlinna sijaitsee Saimaan saarella ja jos olet onnekas, voit jopa kuulla lauluja linnan sisältä. Savonlinnasta suuntaa veneesi seuraamaan lähes 4000 kilometriä merkittyä vesistöjä tai lähde tutkimusmatkalle merkitsemättömille vesille. Vietä yötä omassa yksityisessä lahdessa tai käytä 100 sataman ja vierasvenesataman palveluita.

Ole oma moottorisi

Melonta yhdessä telttailun kanssa on erinomainen tapa vierailla vesillä. Linnasaaren kansallispuisto on loistava vaihtoehto, jos suunnittelet kanoottiretkeä. Puisto vuokraa myös kanootteja. Saat kuitenkin kaikkein aidoimman kokemuksen matkustamisesta järvissä soutaen. Eikä tähän ole parempaa paikkaa kuin Sulkavan soutukisat, maailman suurin soututapahtuma, jossa on vuosittain noin 10 000 osallistujaa. Et edes tarvitse omaa venettä, voit vuokrata yhden järjestäjiltä, mutta ole varovainen ettet saa rakkuloita käsiin!

Ole oma moottorisi

Omalla veneellä matkaaminen

 

Saimaahan on mahdollista tutustua myös omalla veneellä. Saimaa-kanava, joka alkaa Venäjältä, läheltä Viipurin kaupunkia, vie sinut 76 metrin korkeuteen merenpinnasta. Purjeveneet voivat myös kulkea kanavan läpi, kunhan masto on alle 25 metriä. Ollessasi vesillä veneellä, pidä silmät auki, sillä saatat bongata Saimaan norpan. Se on uhanalainen makean veden hylje, joka on asunut järvissämme jääkaudesta lähtien ja se voi hyvinkin olla suloisin asia, jonka matkallasi näet. Jos olet  onnekas. Jos kaipaat hieman avoimempia vesiä, valitse Päijänne, joka on Suomen toiseksi suurin sisävesialue. Se, että järvi toimittaa juomaveden koko pääkaupunkiseudulle, kertoo sen koosta. Päijänteen tulisi ehdottomasti olla veneilykohdelistallasi, jos haluat kilpapurjehtia. Päijänne-purjehdus on Suomen suurin sisämaassa tapahtuva purjehduskilpailu.

Omalla veneellä matkaaminen

Päämäärä on osa kokemusta

Matkailu suomen järvissä on paljon muutakin kuin vain veneilyä. Suurin osa Suomen suurimmista kaupungeista sijaitsee jonkinlaisella rannalla, monet niistä järven rannalla. Ne tarjoavat kaikkea shoppailusta, historiaan ja unohtumattomiin kulttuurikokemuksiin. Niiden, jotka kiinnostuneita lähihistoriasta, tulisi ohjata veneensä Mikkelin kaupunkiin, joka myös sijaitsee Saimaan rannalla. Tämä on kaupunki, johon ylipäällikkö, sotamarsalkka Mannerheim ja Suomen puolustuksen päätoimipaikka oli sijoitettu toisen maailmansodan kohtalokkaiden vuosien aikana.

Sulkavan soututapahtuma

 

Sitä on kutsuttu maailman suurimmaksi soutuiluspektaakkeliksi. Joka vuosi heinäkuussa tuhannet soutuharrastajat suuntaavat Saimaalle, Euroopan suurimmalle järvialueelle, neljän päivän Sulkava-soututapahtumaa varten. Sulkavan Suursoudut, tapahtuvat Sulkavalla, 300 kilometriä Helsingistä koilliseen. Yksi maailman suurimmista soutukilpailuista, tämä vuotuinen 60 km soutukilpailu houkuttelee yli 8000 katsojia ja yli 5 500 osallistujaa, joista noin 250 on ulkomaalaisia vähintään 18 eri maasta.

Sulkavan soututapahtuma

 

 

Vaihtoehtoisesti voit kiinnittää veneesi Kolin kansallispuistoon, joka on Pielisen yhteydessä. Pielinen on yhteydessä Saimaaseen ja Kolin on sanottu olevan Suomen kansallismaisema, Eero Järnefeltin kaltaisten taiteilijoiden teosten ansiosta. Päijänne on suosittu järvi, jossa merimiesten suosiossa avoimempien vesialueiden ja hyvien tuulien takia. Tärkeintä on tämä: mitä ikinä haluatkin tehdä Saimaan seudun ympärillä, pääset sinne helposti veneellä!