Moni suomalainenkin haaveilee luksusristeilystä, sillä niitä on nähty runsaasti eri elokuvissa ja tv-sarjoissa. Risteilyihin liittyy kuitenkin paljon väärinkäsityksiä. Usein risteilyt myös mielletään niin kalliiksi, ettei niitä harkita normaalina loma-aikana vaan kyseessä on ennemminkin pitkäaikainen haave, jota varten säästetään vuosia tai mahdollisuutta risteilyyn ei edes tule mieleen selvittää. Tämä mielikuva on kuitenkin jo aikansa elänyt, sillä risteilytarjonta on lisääntynyt huomattavasti ja matkoja on tarjolla kaikille eri budjeteille. Edullisimmillaan viikon mittainen risteily Karibialla maksaa alle 500 euroa ja hinta sisältää sekä ruoat että viihdepalvelut. Hintaan täytyy toki lisätä lennot kohteeseen. Osa risteilyistä on suunnattu nimenomaan lapsiperheille, osa taas romantiikkaa ja eleganssia kaipaaville aikuisille.

Risteilykeskuksen risteilyasiantuntija Petri Sirén kannustaa kaikkia kokeilemaan risteilyjä mahdollisista ennakkoluuloista huolimatta. Hän itse osallistunut melkein sadalle risteilylle. Hän toteaa, että suomalaisten suosikkiristeilyt suuntautuvat Karibialle. Hän muistuttaa, että parhaimmillaan viikon risteily Karibialla maksaa saman verran kuin kaksi ruotsinlaivalla hieman paremmassa hyttiluokassa. Mielikuvaan luksusristeilyistä kuuluu myös se, että risteilyn aikana täytyy valmistautua pukeutumaan parhaimpiinsa päivästä toiseen. Sirén sanoo, että tämä vaihtelee huomattavasti varustamosta riippuen. Yleisesti ottaen risteilylle sopivat siistit ja rennot lomavaatteet, aivan kuin pukeutuisit muutenkin kaupunkilomalle. Uima-altaalla on toki uima-asu se paras varuste. Risteilyn aikana saatetaan tarjota muutama hienompi illallinen, joita varten kannattaa varata mukaan yksi siistimpi vaatekerta. Poikkeuksina aiempaan Sirén mainitsee mm. Norwegian-varustamon, jonka risteilyillä ei ole lainkaan pukukoodia. Cunard-varustamon risteilylle lähtijät taas pääsevät takuuvarmasti pukeutumaan parhaimpiinsa. Sirén kannustaakin ottamaan selvää eri varustamoista ja valitsemaan sen itselleen sopivimman.

Risteilyjä pidetään usein eläkeläisten ajanvietteenä, mutta tämäkään mielikuva ei pidä paikkaansa. Reitti ja risteilyn järjestävä yhtiö vaikuttavat paljon siihen, minkä ikäisiä matkustajia matkaan lähtee. Yleisesti ottaen lyhyemmät reitit ovat nuorempien matkailijoiden suosiossa, kun taas pidempien risteilyjen keski-ikä on korkeampi. Aluksilta löytyy kuitenkin lähes aina matkustajia lapsiperheistä ja nuorista pariskunnista eläkeläisiin. Nuorimmillaan risteilyjen keski-ikä on jopa alle 40 vuotta. Jos ei ole koskaan aiemmin osallistunut luksusristeilylle, on vaikea kuvitella kuinka ajan saa kulumaan viikon tai kahden mittaisella risteilyllä. Nämä risteilyt eroavat kuitenkin merkittävästi meille tutummista ruotsinlaivoista, sillä mm. ohjelmatarjonta ja palvelut ovat aivan eri luokkaa. Laivalla on myös liikkumatilaa ja eri osioita joissa viettää aikaa. Laivan koko vaikuttaa aktiviteettien määrään. Suuremmalla laivalla tarjonta on monipuolisempaa, kun taas pienemmillä luksusjahdeilla keskitytään nauttimaan enemmän hyvästä ruoasta ja upeista maisemista.

Risteily ei välttämättä ole lomailumuotona epäterveellinen, vaikka notkuvat buffet-pöydät toki tarjoavatkin houkutuksia. Halutessaan lomasta voi kuitenkin muokata myös kuntoilupainotteisen. Päivät kuluvat yleensä eri kohteissa, joissa voi kävellä ympäriinsä ja ihmetellä kaupunkeja. Aamunsa voi aloittaa laivalta löytyvältä kuntosalilta ja useimmilta risteilijöiltä löytyy myös kattava valikoima erilaisia ryhmäliikuntatunteja ja yleensä laivan kantta kiertää juoksurata. Kohteissa on tarjolla myös vaikkapa pyöräily-, ratsastus- tai sukellusretkiä. Laivoilla on useita eri tyyppisiä ravintoloita, joten terveellistäkin ruokaa löytyy varmasti.

Jos lomaa on enemmän kuin viikko, voi sitä toki jatkaa jossain mieluisassa kohteessa risteilyn päätyttyä. Tämä onkin helppo tapa kokeilla, onko risteily itselle sopiva lomailumuoto ja saada kuitenkin muitakin kokemuksia. Risteilyt tarjoavat toki erityisesti lapsiperheille helppoutta ja koko perheelle on matkalla jotain kiinnostavaa, mutta ne sopivat hyvin myös lomailuun vaikkapa isovanhempien kanssa. Nuoret parit taas saattavat löytää risteilyltä rauhaa, romantiikkaa ja eksoottisia kohteita, joihin ei tulisi matkustettua muuten.