Kristoffer Kolumbus oli tutkimusmatkailija, joka tuli tunnetuksi ”löydettyään” Amerikan vuonna 1492. Kolumbus itse tosin uskoi käyneensä Intiassa, sillä hänen matkansa alkuperäinen tarkoitus oli meritien löytäminen Intiaan. Kun hän sitten saavutti mantereen, hän ei osannut aavistaa, että kyseessä oli kokonaan uusi manner eikä suinkaan Intia. Kolumbus ei saanut koskaan tietää tästä väärinkäsityksestä, vaikka hän vieraili Amerikassa vielä kolme kertaa ensimmäisen matkan jälkeen. Kolumbus ei varsinaisesti löytänyt Amerikkaa, sillä ennen häntä siellä olivat käyneet ainakin viikingit. Kolumbuksen matkasta alkoi kuitenkin Amerikan valloitus ja imperialismi. Tämä johti siihen, että tulevina vuosisatoina Euroopan, Etelä- ja Pohjois-Amerikan ja Afrikan välillä oli runsaasti kaupankäyntiä ja kiinteät siteet.

Kolumbuksen matkat tunnetaan kaikkialla maailmassa, mutta henkilönä hän on jäänyt varsin tuntemattomaksi. Kolumbuksen elämästä ennen tutkimusmatkoja ei tiedetä juuri mitään, eikä siitäkään ole päästy selvyyteen, mikä sai hänet lähtemään tälle erittäin riskialttiille matkalle ja luottamaan siihen, että hän löytää reitin Intiaan. Kolumbuksen syntymäpaikkaa ei myöskään ole varmistettu, eikä hänen tarkkaa syntymäaikaansa tiedetä. Hänen uskotaan kuitenkin olleen kotoisin joko Italiasta tai Espanjasta. Kolumbuksen poika Hernando kirjoitti isänsä elämästä tämän kuoltua, mutta perheestä ei tässäkään teoksessa kerrota juuri mitään. Ongelmallista tulkinnasta tekee myös se, että Hernando sepitti paljon erilaisia tarinoita saadakseen sukunsa kuulostamaan mahdollisimman ylhäiseltä. Kolumbuksen kerrotaan kuitenkin innostuneet purjehduksesta jo nuorella iällä ja palvelleen kapteenina eri laivoilla. Tästäkään eivät tutkijat ole löytäneet todisteita. Kolumbus asui yhdessä vaiheessa elämäänsä Lissabonissa ja Madeiralla yhteensä kahdeksan vuoden ajan. Hänen veljensä valmisti ja myi merikarttoja Lissabonissa ja hänen luonaan Kolumbus oppi kartografian perusteet.

Ennen matkaansa Kolumbus opiskeli järjestelmällisesti maantieteellisiä teoksia ja luki useita antiikin kirjailijoiden teoksia. Hänen kirjastonsa on edelleen saatu säilytettyä ja hänen ajatuksiaan voi tulkita yli 2 000 kommentista, jotka hän kirjoitti kirjojen marginaaleihin. Esimerkiksi Aristoteleen teokseen Kolumbus oli tehnyt merkinnän siitä, että Espanjan ja Intian välissä on meri, joka on mahdollista ylittää purjehtimalla muutamassa päivässä. Kolumbus yritti myös tehdä laskelmia siitä, kuinka kaukana Intia sijaitsi. Hän sai tulokseksi 4 000 kilometriä, mutta todellisuudessa matkaa oli 19 600 kilometriä. Kolumbus lähestyi Portugalin kuningasta laskelmineen ja kertoi tälle Marco Polon tarinoita Aasiassa piilossa olevista rikkauksista. Hän lupasi tuoda aarteet kuninkaalle, mikäli tämä suostuisi löytöretken rahoittajaksi. Kuningas ei kuitenkaan vakuuttunut Kolumbuksen suunnitelmista. Kolumbus pakeni Espanjaan ja lähestyi siellä hallitsijaparia. Taivuttelu vei vuosia, mutta lopulta kuningatar Isabella suostui rahoittamaan Kolumbuksen matkan ja Kolumbus pääse aloittamaan matkansa Atlantin yli Paloksen satamasta.

Kolumbus oli arvioinut matkan pituudeksi kolmesta neljään viikkoa, mutta todellisuudessa matka kesti lähes kahdeksan viikkoa. Miehistö oli kapinan partaalla. Lopulta maata ilmestyi kuitenkin näkyviin. Nykytutkijat ovat yksimielisiä siitä, että heidän maihinnousupaikkansa oli jokin Karibianmeressä sijaitsevista Bahaman saarista. Kolumbus tapasi saarella kullattujen palatsien sijasta kuitenkin vain alkuasukkaita ja jatkoi pettyneenä matkaansa. Seuraavaksi laivasto suuntasi Kuubaan ja sieltä Haitille. Haitilla he kuulivat, että lähellä sijaitsee suuri manner. Kolumbus oli vakuuttunut, että manner olisi Kiina ja kyseinen saari Japani. Intian oli siis oltava lähellä ja meritie Aasiaan oli löytynyt. Kolumbus otettiin Espanjassa vastaan sankarina. Seuraava matka tehtiinkin siirtokunnan perustamiseksi, mutta sillä oli surulliset seuraukset. Haitin alkuasukkaat sairastuivat espanjalaisten mukanaan tuomista taudeista ja loppujen lopuksi siirtokunnassa syttyi sota. Amerikan mantereelle asti Kolumbus pääsi vasta kolmannella matkallaan päätyessään Venezuelan rannikolle. Matka päättyi kuitenkin haaksirikkoon ja Kolumbus palasi heikkona ja murtuneena Espanjaan ja kuoli kaksi vuotta myöhemmin.