Purjehdusta on harrastettu jo kauan aikaa sitten. Purjeveneillä kierrettiin maailmaa ja etsittiin uusia mantereita. Niillä kuljetettiin tavaraa ja ihmisiä paikasta toiseen. Ne olivat apuväline merenkäyntiin aikana, jolloin lentokoneita ja muita kulkuvälineitä ei vielä ollut. Kun puhutaan kuuluisista purjehtijoista, ei voi olla unohtamatta näitä tutkimusmatkailijoita ja tutkijoita, joiden ansiosta opimme niin paljon uusista maista ja elämästä ympäri maailmaa.

1400-luvulla alkanut löytöretkien kausi oli aikaa, jolloin monet kuuluisat tutkimusmatkailijat kartoittivat ja tutkivat mantereita, mitä ei aikaisemmin ollut löydetty. Retkikunnat käyttivät purjeveneitä matkoillaan ja tekivät uskomattoman pitkiä purjehduksia ympäri maailmaa. Kaikki tuntevat Kristoffer Kolumbuksen, John Cabotin, Vasco da Gaman ja James Cookin tutkimusretket maailman ääriin.

Aikojen saatossa purjeveneet kehittyivät paljon. Ne tulivat pienemmiksi ja kevyemmiksi, niitä tehtiin eri tarkoitusta varten ja moottorit korvasivat isommat purjelaivat, joita aikoinaan oli käytetty mantereiden välisiin matkoihin. Nykyään purjeveneitä on monenlaisia ja ne luokitellaan eri ryhmiin niiden koon ja rakenteen mukaan. Purjeveneilystä alettiin myös kilpailla ja kilpailulajejakin on olemassa jo monta erilaista.

purjehdus

Kilpapurjehdus on suosittu harrastus ympäri maailmaa. Kilpapurjehdusta on monta eri luokkaa aina muutaman tunnin kilpailuista haastaviin maailmanympäripurjehduksiin saakka. Kilpailut suoritetaan joko yksin tai joukkueessa. Kansainvälinen purjehtijaliitto vastaa kansainvälisten kilpailujen järjestämisestä ja säännöistä. Suomessa kilpapurjehdusta ohjaa Suomen Purjehtijaliitto.

Maailmalla järjestetään vuosittain monia eritasoisia kilpailuja. Niihin osallistuu tuhansia purjeveneitä ympäri maailmaa ja osallistujiakin voilla kymmeniätuhansia. Kuuluisimmat kilpailut järjestetään Yhdysvalloissa, Australiassa, Italiassa ja Thaimaassa. Volvo Ocean Race on mainekkain maailmanympäripurjehdus, joka järjestetään joka kolmas vuosi. Kilpailun veneet kilpailevat eri luokissa ja matka voi kestää monta kuukautta pysähdyksien määrästä riippuen.

Yksittäisiä purjehtijoita on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen. Menestyminen on myös yleensä tiimityötä ja voitosta voidaan kiittää koko veneen miehistöä. Kapteenina toimiva henkilö on kuitenkin se, joka tekee suurimmat päätökset ja ohjaa veneen kulkua. Kuuluisista kilpapurjehtijoista puhuttaessa mainitaankin siis yleensä eri veneissä toimineita kapteeneita, mutta koko tiimin tukea ja yhteistyötä ei tule unohtaa, sillä kapteeni yksin ei voi ohjata suurta venettä. Poikkeuksena tietenkin tässä yksinpurjehdus.

Hollantilainen Simeon Tienpont on voittanut monia maailmanympäripurjehduksia ja osallistunut arvokilpailuihin ympäri maailmaa. Hänet nimettiin vuonna 2013 Hollannin vuoden purjehtijaksi hyvän maailmalla aikaansaaman menestyksensä ansiosta. Hän on toiminut kapteenina eri veneissä ja on erityisesti niittänyt mainetta Volvo Ocean racessa.

Espanjalainen Xabier Fernández on toiminut sekä miehistön jäsenenä että kapteenina lukuisissa kansainvälisissä kilpailuissa. Hänellä on takanaan sekä olympiavoittoja että maailmanmestaruuksia. Australialainen David Witt on myös kuuluisa maailmalla monista kansainvälisten kilpailujen voitoistaan. Hän on onnistunut purjehtimaan loppuun monta maailmanympärimatkaa.

Brittiläinen Dee Caffari on tunnetuin naispurjehtija. Hän onnistui ensimmäisenä naisena soolopurjehtimaan maailman ympäri vuonna 2006. Hän on voittanut lukuisia kansainvälisiä kilpailuja ja toimii monessa hyväntekeväisyysprojektissa purjehduksen kautta.

Suomalaisia purjehtijoita

Suomalaiset ovat purjehtineet olympialaisissa jo lajin alkuajoista lähtien. Mainetta toivat erityisesti Bertel Broman, Hans Dittman ja Peter Tallberg. Esko Rechardt toi ensimmäisen olympiakullan purjehduksesta Suomelle vuonna 1980. Myöhemminkin suomalaiset ovat menestyneet hyvin kansainvälisellä tasolla.

Staffan Lindberg on erittäin menestynyt suomalainen purjehtija, joka kilpailee edelleen aktiivisesti. Hän on purjehtinut monissa eri tiimeissä, mutta on menestynyt erityisesti paripurjehduksessa, missä miehistön jäseniä on kerrallaan vain kaksi. Sari Multala on menestynein suomalainen nainen kansainvälisessä purjehduksessa. Hänellä on takanaan jo kolme maailmanmestaruutta ja hän edusti Suomea myös olympialaisissa. Nuorista lupauksista mainittakoon vielä Tapio Nirkki ja Silja Lehtinen, jotka kilpailevat edelleen aktiivisesti ja menestyvät hyvin maailmalla.