Punaisesta myssystään tunnettu legendaarinen Calypso-laivan kapteeni Jacques Cousteau (s. 11. kesäkuuta 1910) oli ranskalainen merimies, keksijä, elokuvantekijä ja luonnonsuojelija. Hän seilasi maailman meriä lähes koko 1900-luvun loppupuolen ja keräsi tietoa maailman meristä ja saarista. Hänen tutkimusmatkansa innoittivat myös suojelemaan harvinaisia lajeja ja toi lisää tietoa eri saarien alkuperäiskansoista ja olosuhteista. Cousteau kuoli vuonna 1997, mutta jätti jälkeensä kuolemattoman perinnön. Hänen kirjoissaan, valokuvissaan ja dokumenteissaan vedenalainen maailma näyttäytyy upeana paratiisina, mutta Cousteau itse oli erittäin huolissaan luonnon monimuotoisuuden säilymisestä.

Cousteau syntyi pienessä kylässä Etelä-Ranskassa. Hän oppi uimaan neljävuotiaana ja tästä alkoi hänen rakkautensa vettä ja vedenalaista elämää kohtaan. Teini-iässä Cousteau oli erittäin kiinnostunut mekaniikasta ja osti myös ensimmäisen videokameransa. Ensitöikseen hän purki videokameran osiin ymmärtääkseen miten se toimii. Vaikka Cousteaun kiinnostuksenkohteet olivat moninaiset, hän ei pärjännyt kovinkaan hyvin koulussa. 13-vuotiaana hänet lähetettiin sisäoppilaitokseen. Opintojensa päätyttyä vuonna 1930 Cousteau haki merisotakouluun ja liittyi merivoimien tiedusteluosastoon. Hän pakkasi mukaan kameransa ja kuvaisi useita filmirullia eksoottisista kohteista Intian valtamerellä ja Tyynellä valtamerellä. Vain kolme vuotta myöhemmin, vuonna 1933, hän joutui kuitenkin vakavaan auto-onnettomuuteen ja lähes menehtyi. Toipilasaikanaan hän ui päivittäin Välimeressä ja pääsi kokeilemaan ensimmäisen kerran uimalaseja ja päätti jatkaa aktiivisesti intohimonsa parissa.

Toisen maailmansodan aikana Cousteau jatkoi tutkimuksiaan. Suureksi avuksi hänen tutkimuksissaan olivat sukellusvälineet, joiden pioneerina hän toimi yhdessä insinööri Emile Cagnanin kanssa. Kaksikko kehitti Aqua-Lungin, systeemin jonka avulla pystyi hengittämään veden alla eli nykyisten sukelluslaitteiden ensiversion. Sukellusvälineiden avulla ja Cousteaun kehittämän vedenalaisen kamerasuojan avulla Cousteau ja hänen miehistönsä pystyivät tutkimaan ja kuvaamaan sellaisia osia merenalaisesta elämästä, joita ei ollut ennen nähty. He kehittivät myös vedenalaisia asumuksia, joissa tutkijat pystyivät viipymään viikkoja kerrallaan veden alla. Myös nämä asumukset ovat toimineet mallina nykyisille veden alla sijaitseville tutkimuskeskuksille. Niiden kehittämisessä hän oli edellä jopa Yhdysvaltain merivoimia, jotka olivat vasta pohtimassa vastaavia ratkaisuja. Vuonna 1948 Cousteau keräsi tiimin kokeneita sukeltajia ja akateemisia tutkijoita, ja lähti heidän kanssaan etsimään Välimerelle Rooman valtakunnan aikana uponnutta Mahdia-laivaa. Tämä oli samalla maailman ensimmäinen vedenalainen arkeologinen tutkimusmatka.

Vuonna 1950 Cousteau hankki vanhan brittiläisen miinanraivaajan, muutti sen valtameritutkimusalukseksi ja nimesi laivansa Calypsoksi. Retkien muuttuessa yhä kunnianhimoisemmiksi Cousteau tarvitsi lisää rahoitusta. Hän ymmärsi, että median huomion saamiseksi oli tärkeää perustella myös suurelle yleisölle, miksi hänen tekemänsä työ oli niin tärkeää. Vuonna 1953 hän julkaisi kirjan Hiljainen maailma, josta hän myöhemmin teki palkintoja kahmineen elokuvan. Kirjan menestys auttoi häntä keräämään rahoituksen uudelle tutkimusmatkalle, joka tällä kertaa suuntautui Punaiselle merelle ja Intian valtamerelle. Matkaa rahoittivat Ranskan hallitus ja National Geographic Society. Vuosikymmenen loppuun mennessä Cousteau ehti tehdä useita muitakin tutkimusmatkoja ja sai kerättyä huomiota vedenalaisen maailman kiehtoville ilmiöille ja puolustajia uhanalaisille lajeille. Vuonna 1966 Cousteau teki ensimmäisen nelituntisen tv-esiintymisensä ABC tv-kanavalla. Ohjelman nimi oli ”The World of Jacques-Yves Cousteau”. Vuonna 1968 hän tuotti sarjan ”Jacques Cousteaun vedenalainen maailma”, jota jatkettiin yhdeksän kauden ajan. Loppujen lopuksi Cousteaun seikkailuja seurasivat miljoonat ihmiset ja tutustuivat hänen kauttaan valtamerien alla tapahtuviin ihmeisiin.

Cousteaun upeat vedenalaiset dokumenttielokuvat voittivat myös Oscar-palkintoja. Kuuluisimpia hänen elokuvistaan ovatkin juuri Oscar-palkitut Hiljainen maailma, Kultakala (The Golden Fish) ja Elävä meri (World Without Sun). Elävä meri oli ensimmäinen kokonaan veden alla kuvattu elokuva ja se toi filmille monia eläinlajeja ensimmäistä kertaa.