Hjallis Harkimo ja Pentti Salmi tekivät vuosina 1986-1987 sellaisen matkan, josta monesta meistä voivat ainoastaan haaveilla: he molemmat purjehtivat yksinään maailman ympäri, ottaen osaa BOC Challenge -yksinpurjehduskilpailuun. Yksinpurjehdukseksi maailman ympäri lasketaan suoritus, jota seurataan ja joka rekisteröidään ja jonka kiertää maapallon meriosuudet vastakkaisten pisteiden eli antipodien kautta. Maailmassa nämä kriteerit täyttäviä purjehtijoita on noin 250 ja heistä ainoat suomalaiset ovat Harkimo ja Salmi.

Ensimmäiset haasteet kohdattiin jo Atlantilla

Kilpailun lähtöpaikka oli Yhdysvaltojen Newport ja purjehtijoiden ensimmäinen haaste oli ylittää Atlantti. Ensimmäinen kunnollinen lepomahdollisuus oli vasta Kapkaupungissa. Veneenä Harkimolla oli Nautorin valmistama Swan 51 -tyypin vene, jonka nimi oli Belmont of Finland sponsorin mukaan. Salmen vene oli Sirena 44 -tyypin Colt, jonka sponsorina toimi tupakkafirma Rettig.

Atlantin ylitys osoittautui raskaaksi etapiksi, sillä viimeiset viisi päivää olivat pelkkää avotuulta. 53 päivän kuluttua Kapkaupungissa osallistujat olivat väsyneitä ja turhautuneita ja Harkimo oli laihtunut kahdeksan kiloa. Haastattelussa Harkimo kertoi nukkuneensa kuuden vuorokauden aikana yhteensä viisi tuntia.

Kilpailun aikaan käytiin keskustelua siitä, onko sponsoreiden mahdollistama kilpapurjehdus lainkaan urheilua. Harkimo kuittasi spekulaatiot toteamalla, että hänelle on aivan sama onko kyseessä virallisesti urheilulaji vai ei, sillä hänelle se on joka tapauksessa vain purjehdusta. Harkimo korosti, että lajissa kohtaa todella kovia fyysisiä ja henkisiä rasituksia, eikä hän itse keksi kovempaa lajia.

Matkan myrskyisä toinen osuus ja melkein kohtalokas viimeinen etappi

Purjehdusmatkan hurjimmat myrskyt osuivat toiselle etapille. Myrskyssä Harkimon vene kierähti kolme kertaa ympäri. Salmen veneestä puolestaan hävisi sähkö ja masto sai vaurioita. Seuraava mahdollisuus levähtämiseen oli vasta Sydneyssä.

Matkan kolmas osuus oli reitti Australiasta Brasiliaan. Salmi kuvailee tunnelmia Rioon saapuessaan herkiksi, sillä matka alkoi olla lopuillaan ja jäljellä oli enää viimeinen etappi. Samalla edessä oli viimeinen mahdollisuus näyttää muille ja itselle mihin pystyy.

Viimeinen etappi oli koitua Salmen kohtaloksi, sillä hän sairastui vakavasti. Hänen peukalossaan ollut ruhje tulehtui ja tulehdus eteni verenmyrkytykseksi. Salmi sai viime hetkillä kilpakumppaniltaan suonensisäistä antibioottia, joka pelasti hänen henkensä.

Harkimo sijoittui lopulta kilpailussa kolmanneksi, saapuen maaliin 168 päivää, 9 tuntia, 21 minuuttia ja 12 sekuntia lähdön jälkeen. Salmi joutui seilaamaan viimeisen pätkän yhdellä kädellä ja jäi kuudenneksi. Hänen tuloksensa oli 175 päivää, 18 tuntia, 2 minuuttia ja 39 sekuntia. Harkimo palasi kotiin kuukautta myöhemmin ja ankkuroi veneensä Kauppatorin rantaan.

Muistellessaan purjehdustaan nyt yli 30 vuotta myöhemmin Harkimo ihmettelee, että selvisi siitä hengissä. Hän toteaa, että 168 päivän purjehdus oli täyttä työtä ympäri vuorokauden ja matka opetti hänelle paljon sekä valtameristä että hänestä itsestään.  Harkimo söi matkan aikana ainoastaan pilttiä ja kuivaruokaa. Helsinkiin palatessaan hän oli laihtunut 15 kiloa. Matkaan mahtui hänen mukaansa sekä itkua että naurua, ja perhettä ehti tulla ikävä.

Matkan pelottavimmaksi Harkimo mainitsee sen, kun purjevene meni ympäri Etelä-Kiinan merellä. Tämä tapahtui Harkimon kohdatessa jäävuoren keskellä myrskyävää merta. Hän kertoo, että tuolloin hän todella pelkäsi kuolevansa. Onnekseen Harkimo oli kuitenkin turvavaljailla ja narulla kiinni veneessään ja selvisi lopulta hurjasta tilanteesta ehjin nahoin. Harkimo toteaa nyt, ettei lähtisi enää samanlaisiin vaaroihin eikä päästäisi poikaansakaan lähtemään. Kokemuksestaan hän on kuitenkin ylpeä ja muistelee mielellään matkan käänteitä. Hän muistuttaa, että matkasta päättäessään hänellä ei ollut varoja eikä mitään varmuutta siitä, että reissu onnistuisi. Hän keräsi matkaa varten viisi miljoonaa markkaa ja pääsi lopulta kilpailussa maaliin. Nyt Harkimo toteaakin, että ihminen pystyy halutessaan mihin vain.