Uutiset – Helsinki Sail Racing

Uutiset

Sail Racing

Kaikkien aikojen kuuluisimmat purjehtijat

Lähettänyt Robin

Purjehdusta on harrastettu jo kauan aikaa sitten. Purjeveneillä kierrettiin maailmaa ja etsittiin uusia mantereita. Niillä kuljetettiin tavaraa ja ihmisiä paikasta toiseen. Ne olivat apuväline merenkäyntiin aikana, jolloin lentokoneita ja muita kulkuvälineitä ei vielä ollut. Kun puhutaan kuuluisista purjehtijoista, ei voi olla unohtamatta näitä tutkimusmatkailijoita ja tutkijoita, joiden ansiosta opimme niin paljon uusista maista ja elämästä ympäri maailmaa.

1400-luvulla alkanut löytöretkien kausi oli aikaa, jolloin monet kuuluisat tutkimusmatkailijat kartoittivat ja tutkivat mantereita, mitä ei aikaisemmin ollut löydetty. Retkikunnat käyttivät purjeveneitä matkoillaan ja tekivät uskomattoman pitkiä purjehduksia ympäri maailmaa. Kaikki tuntevat Kristoffer Kolumbuksen, John Cabotin, Vasco da Gaman ja James Cookin tutkimusretket maailman ääriin.

Aikojen saatossa purjeveneet kehittyivät paljon. Ne tulivat pienemmiksi ja kevyemmiksi, niitä tehtiin eri tarkoitusta varten ja moottorit korvasivat isommat purjelaivat, joita aikoinaan oli käytetty mantereiden välisiin matkoihin. Nykyään purjeveneitä on monenlaisia ja ne luokitellaan eri ryhmiin niiden koon ja rakenteen mukaan. Purjeveneilystä alettiin myös kilpailla ja kilpailulajejakin on olemassa jo monta erilaista.

purjehdus

Kilpapurjehdus on suosittu harrastus ympäri maailmaa. Kilpapurjehdusta on monta eri luokkaa aina muutaman tunnin kilpailuista haastaviin maailmanympäripurjehduksiin saakka. Kilpailut suoritetaan joko yksin tai joukkueessa. Kansainvälinen purjehtijaliitto vastaa kansainvälisten kilpailujen järjestämisestä ja säännöistä. Suomessa kilpapurjehdusta ohjaa Suomen Purjehtijaliitto.

Maailmalla järjestetään vuosittain monia eritasoisia kilpailuja. Niihin osallistuu tuhansia purjeveneitä ympäri maailmaa ja osallistujiakin voilla kymmeniätuhansia. Kuuluisimmat kilpailut järjestetään Yhdysvalloissa, Australiassa, Italiassa ja Thaimaassa. Volvo Ocean Race on mainekkain maailmanympäripurjehdus, joka järjestetään joka kolmas vuosi. Kilpailun veneet kilpailevat eri luokissa ja matka voi kestää monta kuukautta pysähdyksien määrästä riippuen.

Yksittäisiä purjehtijoita on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen. Menestyminen on myös yleensä tiimityötä ja voitosta voidaan kiittää koko veneen miehistöä. Kapteenina toimiva henkilö on kuitenkin se, joka tekee suurimmat päätökset ja ohjaa veneen kulkua. Kuuluisista kilpapurjehtijoista puhuttaessa mainitaankin siis yleensä eri veneissä toimineita kapteeneita, mutta koko tiimin tukea ja yhteistyötä ei tule unohtaa, sillä kapteeni yksin ei voi ohjata suurta venettä. Poikkeuksena tietenkin tässä yksinpurjehdus.

Hollantilainen Simeon Tienpont on voittanut monia maailmanympäripurjehduksia ja osallistunut arvokilpailuihin ympäri maailmaa. Hänet nimettiin vuonna 2013 Hollannin vuoden purjehtijaksi hyvän maailmalla aikaansaaman menestyksensä ansiosta. Hän on toiminut kapteenina eri veneissä ja on erityisesti niittänyt mainetta Volvo Ocean racessa.

Espanjalainen Xabier Fernández on toiminut sekä miehistön jäsenenä että kapteenina lukuisissa kansainvälisissä kilpailuissa. Hänellä on takanaan sekä olympiavoittoja että maailmanmestaruuksia. Australialainen David Witt on myös kuuluisa maailmalla monista kansainvälisten kilpailujen voitoistaan. Hän on onnistunut purjehtimaan loppuun monta maailmanympärimatkaa.

Brittiläinen Dee Caffari on tunnetuin naispurjehtija. Hän onnistui ensimmäisenä naisena soolopurjehtimaan maailman ympäri vuonna 2006. Hän on voittanut lukuisia kansainvälisiä kilpailuja ja toimii monessa hyväntekeväisyysprojektissa purjehduksen kautta.

Suomalaisia purjehtijoita

Suomalaiset ovat purjehtineet olympialaisissa jo lajin alkuajoista lähtien. Mainetta toivat erityisesti Bertel Broman, Hans Dittman ja Peter Tallberg. Esko Rechardt toi ensimmäisen olympiakullan purjehduksesta Suomelle vuonna 1980. Myöhemminkin suomalaiset ovat menestyneet hyvin kansainvälisellä tasolla.

Staffan Lindberg on erittäin menestynyt suomalainen purjehtija, joka kilpailee edelleen aktiivisesti. Hän on purjehtinut monissa eri tiimeissä, mutta on menestynyt erityisesti paripurjehduksessa, missä miehistön jäseniä on kerrallaan vain kaksi. Sari Multala on menestynein suomalainen nainen kansainvälisessä purjehduksessa. Hänellä on takanaan jo kolme maailmanmestaruutta ja hän edusti Suomea myös olympialaisissa. Nuorista lupauksista mainittakoon vielä Tapio Nirkki ja Silja Lehtinen, jotka kilpailevat edelleen aktiivisesti ja menestyvät hyvin maailmalla.

Lue Lisää
 • Kommentit pois päältä artikkelissa Kaikkien aikojen kuuluisimmat purjehtijat
 • 3 months ago

Sail Racing

Opi purjehtimaan oikealla tavalla

Lähettänyt Robin

Purjehtimisen oppiminen voi olla alku aivan uudelle ja erittäin mielenkiintoiselle elämäntyylille. Kuten polkupyörällä ajaminen, kun olet oppinut purjehtimaan, sinulla on mahdollisuus tehdä sitä ikuisesti. Purjehtimisen oppiminen antaa sinulle mahdollisuuden päästä ulos vedestä ja nauttia erityisestä vapaudesta, joka on sekä rentouttavaa että stimuloivaa. Paitsi, että osallistut ”vihreään” toimintaan, jossa ei käytetä fossiilisia polttoaineita kuljettamiseen, koska purjeveneet voidaan kuljettaa yksinomaan tuulivoimalla.

5 suosituinta vinkkiä, jotka sinun tulisi tietää purjehtimisen oppimisesta

1. Missä voit oppia purjehtimaan?

Suomessa on monia kaupallisia purjehduskursseja tarjoavia tahoja ja paljon yhteisöllisiä purjehduskouluja, jotka sijaitsevat venesatamissa ja suosittujen vesiväylien varrella. Ainoa mitä sinun tarvitsee tehdä, on Google “purjehduskurssit” ja saat joukon nimiä tutkittavaksi. On myös purjehduskerhoja, perinteisesti pääkaupunkiseuduilla, jotka tarjoavat purjehduskursseja. Ja jotkut yksityiset huviklubit avaavat ovensa muille kuin jäsenille, jotka haluavat oppia purjehtimisen perustaidot.

Kysy ihmisiltä, jotka purjehtivat suosituksia. He ovat todennäköisesti melko hyviä lähettiläitä yhdelle tai useammalle purjehduskoululle, johon he joko menivät tai olivat kuulleet. Katso mainoksia purjehduslehdissä. Siirry sitten heidän verkkosivustoilleen ja katso, onko se, mitä he opettavat, kuinka he opettavat, ja mitä he opettavat. On myös tärkeää selvittää, onko heidän ohjaajiensa sertifioitu ja millainen purjehdustausta heillä on ennen opetuksen aloittamista.

2. Missä ovat suosituimmat kohteet purjehdusoppimiseen?

Yksi parhaimmista tavoista oppia purjehtimaan on tehdä se lomalla, poissa töistä ja muista häiritsevistä päivittäisistä asioista. Haluat ehkä löytää purjehduskoulun, joka sijaitsee suurella vesistöllä, kuten Itämerellä tai muissa paikoissa, joissa on hienoja lomakohteita ja venesatamia, jotka johtavat hyviin purjehdusalueisiin, samoin kuin muita aktiviteetteja, kun sinulla on vapaata aikaa.

väylä

Suuremmissa vesistöissä tuulet ovat yleensä yhtenäisempiä ja purjehdusalueet ovat riittävän suuret sallimaan paljon liikkeitä laskeutumatta maahan. Jotkut purjehduskoulut sijaitsevat satamissa tai jokien ja pienten järvien rannalla, ja se sopii myös oppimiseen, mutta yleisesti ottaen näillä vesiteillä opettamiseen käytettävät veneet ovat suhteellisen pieniä ja tuulet voivat olla hyvin vaihtuvia, etenkin jos vuoret ja korkeat rakennukset ympärillä.

3. Milloin on paras aika oppia purjehtimaan?

Kesä on parasta aikaa Suomessa. Mutta jos etsit tunteja kodin läheisyydessä ja asut pohjoisella ilmastolla, kaikki riippuu siitä, milloin alueesi purjehduskoulut ovat avoinna. Keväällä ja syksyllä on myös hyvät tuulet oppimiseen. Kesäkuumuuden aikana tuulet voivat olla rauhallisia myöhään aamusta iltapäivälle, kun lämpimiltä rannoilta tulevat tuulet viileämpien vesien yli alkavat potkaista.

4. Mitä maksaa purjehtimisen oppiminen?

Jos haluat vain kokeilla purjehdusta, voit todennäköisesti käydä yhden tai kahden tunnin oppitunnin 45–75 euroa tunnilta, ehkä jopa vähemmän. Mutta todella “oppimiseksi” purjeveneen käsittelemiseksi on tärkeää tarkastella vaihtoehtoja, jotka saattavat sopia tavoitteisiisi. Jotkut koulut ovat viikonloppuisin tai tarjota lyhyempiä kursseja 300 euron hintaa, toiset maksavat paljon enemmän, mutta kaikki laskee ”saat kaiken, mitä maksat”.

5. Onko sillä merkitystä, minkä tyyppisellä ja kokoisella veneellä opit purjehtimaan?

Kyllä on. Jos haluat vain purjehtia rannalla, voit oppia pienillä keskikokoisilla purjeveneillä ja katamaraaneilla. Mikä on keskikokoinen purjevene? Se on avoin ohjaamon vene, joka sopii vain yhden tai kahden ihmisen istumiseen, yleensä vain yhden purjeen.

Kun purjeveneen purje täyttyy tuulen kanssa, vene oppii tuulen ulkopuolelle ja tarvitsee painoa rungon alla (veneen osa, jossa istut tai seisot), jotta tuulen voima tai työntö voitaisiin torjua. Vaikka lapset ajattelevat, että kaatuminen on hauskaa, emme tunne monia aikuisia, jotka nauttivat purjehduksen tästä näkökohdasta, joten suosittelemme oppimista turvallisella ja vakaalla purjeveneellä, kuten Colgate 26.

Lue Lisää
 • Kommentit pois päältä artikkelissa Opi purjehtimaan oikealla tavalla
 • 5 months ago

Sail Racing

Saaristoristeilyt Helsingissä

Lähettänyt Robin

Helsinki – Suomen pääkaupunki. Vaikka Helsinki ei olekaan aina ollut Suomen pääkaupunki, on se kunniakkaasti ylläpitänyt hienoa titteliä jo vuodesta 1917. Helsingissä vierailee runsaasti ulkomaalaisia turisteja, mutta joskus kannattaa katsoa kotimaansa pääkaupunkiakin turistin silmin.Saaristoristeilyt avaavat Helsingin kokonaan uudesta näkökulmasta. Helsingin edustalla, kuten monen muunkin suomalaisen kaupungin ja kylän edustalla, on kaunista saaristoa, jota ei kannata jättää huomiotta. Olitpa sitten merenkävijä tai et, löydät varmasti mieluisan risteilytavan. Sen lisäksi, että saaristoristeilyllä näet aivan upeita maisemia, voit nauttia samalla lounasta tai illallista. Lähdit risteilylle yksin, ystävien tai perheen kanssa, voi saaristoristeilystä tehdä koko päivän kohokohdan. Tällä hetkellä kaikki saaristoristeilyt lähtevät Kauppatorilta, joten lähtösatamaa ei ole vaikea löytää.Saaristoristeilyjä tarjoavat muutamat eri firmat, joilla on hieman eri alukset sekä palvelut. Tutki hieman etukäteen minkälaiselle alukselle ja reitille haluaisit mennä, niin saat varmasti itsellesi parhaimman mahdollisen vaihtoehdon. Ruokatarjoilu riippuu risteilyn pituudesta. Saaristoristeily ei ole tosiaan pelkästään sitä, että mennään laivalla yli Suomenlinnaan ja takaisin. Näet reitillä Helsingin täysin eri näkökulmasta, voit nauttia rauhallisesta tunnelmasta ja oppia mahtavasta kaupungista sekä Suomesta lisää. Helsingin saaristoilla on historiassa sattunut ja tapahtunut. Voit valita saaristoristeilyksi myös erilaisen teeman. Joko alueelliset tai juuri historiaan pohjautuvat risteilyjä on useita. Voit siis käydä useammankin kerran risteilemässä ja nauttimassa mahtavaa meri-ilmastoa. Suosittelemme viemään myös ulkomailta tulevat ystävät risteilylle. Yllättävää kyllä, monissa maissa ei olla totuttu risteilemään niin paljon kuin Suomessa.

Erilaiset risteilyt

Erilaiset risteilyt

Risteilyä valitessasi voit katsoa eri vaihtoehtoja riippuen pituudesta, kellonajasta ja teemasta. Jos käy risteilemässä useammin kuin kerran, kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia risteilyjä. Niin tutustut Helsinkiin parhaimmalla mahdollisella tavalla. Risteilyjen ei tarvitse muuten olla pelkästään vapaa-ajan puuhaa. Monet risteilypalveluja tarjoavat yritykset mahdollistavat risteilyt pienille tai isoillekin porukoille, kuten vaikka työporukalle tai vaikka pienille kihlajaisille. Mikä sen parempaa, kuin viettää aikaa työkavereiden tai oman perheensä kanssa yksityisristeilyllä. Tällaisella reissulla tulee varmasti tyylikkäitä kuvia, joita voi jakaa sosiaalisessa mediassakin!Myös yksityisristeilyille voi valita teemoja. Ne eivät ole siis eksklusiivisesti niin kutsutuille tavallisille risteilyille. Mikäli historia kiinnostaa, kannattaa kokeilla Kieltolaki-aiheista risteilyä. Pirtua salakuljetettiin vesireittejä pitkin ja tämä risteily pitää huolen siitä, että kuljet aidoilla ja historiallisilla reiteillä. Voit oppia jotain uutta ja hienoa. Helsinkiä pääsee näkemään Kanavareitillä hyvin. Suomenlinnan lisäksi laiva kulkee kapeilla kanavilla, jotka muistuttavat lähinnä romanttista länsieurooppalaista ympäristöä. Degerön kanava ja Korkeasaaren eläintarha kuuluvat tällaiselle reitille. Muista ottaa kamera mukaan!

Valinnan varaa on

Saaristoristeilemisestä tekee mukavan sen, että koska kilpailua markkinoilla on, palvelut ja asiakaspalvelu ovat korkealla tasolla. Ruoka on monen risteilijän palautteen mukaan ollut todella maukasta ja henkilökunnan käyttäytyminen esimerkillistä. Risteily saattaakin olla hyvä vaihtoehto vaikka kaupunki-illallisen sijaan.

ruoka risteilyllä

Saaristoristeilemisen ainoana huonona puolena on se, että risteilemään pääsee ainoastaan toukokuusta syyskuuhun. Jos sää ei mahdollista, voi risteilykausi alkaa myöhemmin ja päättyä aikaisemmin. Toisaalta ehkä ihan hyvä, ettei tarvitse huonoon säähän lähteä risteilemään. Joskus saaristolaivoilla järjestetään erikoistapahtumia, jotka saattavat jälleen olla jonkun teeman mukaisia tai vain musiikkitapahtumia. Tiskijukat ja artistit saattavat olla viihdyttämässä risteilijöitä. Kannattaa siis ehdottomasti pitää silmät auki ja harkita perjantai-illan viettoa baarin sijaan hienolla saaristolaivalla.Saaristoristeily sopii kaikenikäisille ja –kokoisille, joten voit huoletta ottaa perheen pienimmätkin mukaan. Ne eivät ole hurjia laivamatkoja, vaan päin vastoin rauhallisia ja nautinnollisia. Muuten risteilyllä ei oikein näkisi mitään ja esimerkiksi ruokailu voisi olla melko haasteellista.

Lue Lisää
 • Kommentit pois päältä artikkelissa Saaristoristeilyt Helsingissä
 • 7 months ago

Sail Racing

Vasco da Gama

Lähettänyt Robin

Aikoinaan jokainen maa on usein löytynyt jonkun tietyn henkilön toimesta toisille maille.

(lisää…) Lue Lisää
 • Kommentit pois päältä artikkelissa Vasco da Gama
 • 10 months ago

Sail Racing

Erilaisia purjevene tyylejä

Lähettänyt Robin

Purjevene tai purjehdusvene on vene, joka kulkee osittain tai kokonaan purjeiden avulla. Vaikka purjevene terminologia on vaihdellut historian aikana, monilla termeillä on erityisiä merkityksiä modernin purjehduksen yhteydessä. Suuri määrä purjeveneitä voidaan erottaa koon, rungon kokoonpanon, köli- tyypin, mastojen tarkoituksen, lukumäärän ja konfiguraation sekä purjehdussuunnitelman mukaan. Suosittuja monohull-malleja ovat: yhteysvene, catboat, jolla, ketsi, kuunari, sluuppi ja jooli.

(lisää…) Lue Lisää
 • Kommentit pois päältä artikkelissa Erilaisia purjevene tyylejä
 • 11 months ago

Sail Racing

Purjehduskilpailut

Lähettänyt Robin

Purjehdus on mahtava harrastus, joka vie ihmisen kohtaamaan luontoa, nauttimaan vesistöistä, liikumaan sekä irtoutumaan arjesta. Lajissa pääsee myös haastamaan itseään kilpailujen muodossa. Purjehduskilpailuja järjestetään niin kansainvälisesti kuin kotimaassammekin. (lisää…)

Lue Lisää

Sail Racing

Purjehduskokemuksia Suomessa

Lähettänyt Robin

Olet ehkä kuullut, että Suomi on “tuhansien järvien maa”, mutta Suomella on myös mainioita purjehdusmahdollisuuksia tarjoava rantaviivaa, joka on täynnä kymmeniä tuhansia saaria. (lisää…)

Lue Lisää
 • Kommentit pois päältä artikkelissa Purjehduskokemuksia Suomessa
 • about 1 year ago

Sail Racing

Matkusta veneellä Suomen sydämeen

Lähettänyt Robin

Ennen autojen aikakautta, vesiväylät olivat järvimaan moottoriteitä. Nykyäänkin paras tapa nauttia ja tutustua Suomeen on veneestä, joten jos sinulla on vieraita ulkomailta, mikset ottaisi heitä pitkälle veneilyretkelle Keski-Suomeen? Saimaan vertaista veneilymatkakohdetta ei löydy. (lisää…)

Lue Lisää
 • Kommentit pois päältä artikkelissa Matkusta veneellä Suomen sydämeen
 • about 1 year ago

Sail Racing

10 syytä ryhtyä melomaan

Lähettänyt Robin

Ihmiskunta on tehnyt paljon töitä ja nähnyt paljon vaivaa eri muotoisten ja kokoisten veneiden rakentamiseen, koska tiedämme, että vesillä viettämämme aika tekee meistä onnellisempia ja terveellisempiä kuin moni muu aktiviteetti. Selvitä, miksi melomisen aloittaminen voisi olla reitti parempaan hyvinvointiin myös sinulle! (lisää…)

Lue Lisää
 • Kommentit pois päältä artikkelissa 10 syytä ryhtyä melomaan
 • about 1 year ago

Sail Racing

5 jännittävää vesiurheilulajia, joita kannattaa kokeilla!

Lähettänyt Robin

Oletko vesiurheilun ystävä, ja tunnet itsesi kotoisaksi niin märkäpuvussa kuin uimahousuissa ja etsit uusia, tuoreita tapoja viettää aikaa ja saada päivän kuntoilut tehtyä joessa, järvessä tai valtamerellä? Kokeile näitä aktiviteetteja ja opi niiden temput ja niksit samalla, kun nautit vesistömaisemista. Tiedä vaikka löydät uuden suosikkiurheilulajisi. (lisää…)

Lue Lisää
 • Kommentit pois päältä artikkelissa 5 jännittävää vesiurheilulajia, joita kannattaa kokeilla!
 • about 1 year ago