Olet ehkä kuullut, että Suomi on “tuhansien järvien maa”, mutta Suomella on myös mainioita purjehdusmahdollisuuksia tarjoava rantaviivaa, joka on täynnä kymmeniä tuhansia saaria. Suomen Itämeren rannikko on täydellinen matkakohde kaikille, jotka etsivät erilaista purjehduskokemusta. Suomen rannikko ulottuu itäisestä Suomenlahdesta Ahvenanmaan länsireunaan ja sitten pohjoiseen Botnianlahden loppupäähän. Lyhin reitti, joka kattaa koko rannikon on vain 660 meripeninkulmaa. Mutta nuo metrit ovatkin upeita. Suomen merialueilla purjehdit aktiivisesti koko ajan: nauti purjeiden puristamisen jännityksestä, kun tuuli ja kurssisi muuttuvat jatkuvasti ja harjoittele navigointitaitojasi yhteensä yli 10 000 km pitkillä merkityillä kanavilla, kun ajelehdit 80 000 saaren ohitse. Älä koskaan edes ajattele autopilotin asettamisesta, koska ohjaaminen itse on niin hauskaa.

Lyhyt reissu vai koko päivän purjehdus?

Sinä päätät kuinka kauan ja missä haluat purjehtia. Helsingin ja Ahvenanmaan väliltä löytyy 240 venesatamaa ja vierasvenesatamaa, jotka odottavat sinua, joten riippumatta siitä, kuinka suunnittelet päiväsi, voit valita monesta paikasta missä vierailla tai pysähtyä lounaalle. Selkeät vedet tarkoittavat lähinnä kevyttä tuulta ja rauhallista merta. Suomi on täydellinen purjehduspaikka, ellet mieluumin halua taistella luonnonvoimia vastaan ja purjehtia myrskyisillä merillä. Hyvät navigointiapuvälineet ja korkealaatuiset kartat tekevät navigoinnista mielenkiintoista, mutta kokoaikaisen tehtävän, kun olet Suomen merillä.

Venesatamat

Jos vilkas yöelämä ja suuri ateria ravintolassa ovat, mitä etsit, suuntaa yhteen alueen moderneista, täyden palvelun venesatamista. Jotkut venesatamat sijaitsevat saarilla, jotka ovat asuttaneet vuosisatojen ajan merellä ja karuilla mailla asuvia ihmisiä. Jos jäät yöksi, hyödynnä mahdollisuus tutustua lähimpään kylään ja siihen, miten paljon rohkeutta ja päättäväisyyttä tarvitaan elämään saaristossa. Toiset venesatamat ovat erittäin moderneja ja rakennettu vaativampia asiakkaita varten. Kaikkien venesatamien palvelutaso on korkea. Kaikkialla vesi ja sähkö on ilmaista ja puhtaat pesu- ja saunatilat kuuluvat vakiovarusteisiin. Useimmat vierassatamat ovat erittäin  edullisia, yö venesatamassa on tyypillisesti noin 20€ veneeltä ja palvelut kuuluvat hintaan.

Venesatamat

Luonto

Ellei itse purjeveneen käsittely vie kaikkea aikaasi ja keskittymistäsi, istu vain ja nauti loputtomasta maiseman vaihtelusta. Liukuessasi mantereen lähellä voit tarkkailla reheviä vihreitä metsiä ja värikkäitä loma-asuntoja reittisi varrella. Kauempana merellä voit bongata kalastajien ja maanviljelijöiden perinteisiä punaisia ja keltaisia taloja, jotka ovat tasaisten kallioiden ja metsikköjen välissä suojassa kätkettyinä. Astu rantaan ja tutustu saariston historiaan. Kuvittele, mitä elämä on ollut näillä saarilla, kun purjeet ja airot olivat ainoat kulkuvälineet. Voit nauttia Suomen saariston suojaisista vesistä niin suurilla kuin pienilläkin purjeveneillä. Vedä veneesi Suomeen ja yhdistä kevyesti purjehtiminen saarilla leiriytymiseen ja saat aivan toisenlaisen kokemuksen. Kauimpana Suomen saaristosta, Itämeren suuntaan, saaret muuttuvat tuulen puhaltamiksi, karuiksi kallioiksi, jotka toimivat koteina vain villieläimille kuten linnuille ja hylkeille. Äläkä unohda pitää taivasta silmällä ja paikantaa ja saada pilkahduksen saariston kaikkein majesteettisimmasta eläimestä: valkeaperäisestä merikotkasta, jonka siivet ovat kuin ladon ovet, jotka liitävät hitaasti ympyrää saariston yläpuolella saalista etsien.

Luonto

Kesäyöt ovat Suomessa valoisia ja enimmäkseen rauhallisia. Nauti luonnon hiljaisuudesta ja
läheisyydestä ennen puille painumista hyvien yöunien saamiseksi. Riippumatta siitä, oletko kovan lajin purjehtija, joka etsii uusia haasteita vesillä tai vain etsit uusia, mielenkiintoisia vesistöjä purjehtimiselle, Suomi voi tarjota sinulle unohtumattomia purjehduskokemuksia. Myös niille, jotka eivät omista omaa purjevenettä tai eivät tiedä hölkäsen pöläystäkään purjehtimisesta, voi päästä nauttimaan purjehtimisesta Suomen saaristossa. Monet matkailupalveluyritykset ja tietyt purjehdusseurat tarjoavat ryhmille eri mittaisia purjehdusretkiä, kisoja ja koulutusta