Purjehdus on mahtava harrastus, joka vie ihmisen kohtaamaan luontoa, nauttimaan vesistöistä, liikumaan sekä irtoutumaan arjesta. Lajissa pääsee myös haastamaan itseään kilpailujen muodossa. Purjehduskilpailuja järjestetään niin kansainvälisesti kuin kotimaassammekin.

Kilpailumuotoja on erilaisia.  Ratapurjehduksessa kilpailijat kiertävät poijuilla merkattua rataa kilpaohjeessa etukäteen määritellyssä järjestyksessä.  Ratapurjehduskilpailut ovat yleensä melko nopeita ja kestävät korkeintaan muutamia tunteja. Regatta sen sijaan on purjeveneiden nopeuskilpailu, jossa kamppaillaan parhaasta ajasta lähtöpisteeltä maaliviivalle. Regatat voivat kestää päiviä tai jopa viikkoja. Purjehdus otettiin olympialajiksi jo vuonna 1900.

Prjehduskilpailuja Suomen vesillä

Suomessa järjestetään useita perinteikkäitä purjehduskilpailuja. Kilpailemaan pääsee sekä sisävesillä, että avomerellä. Purjehtijoiden kattojärjestönä toimii Suomen Purjehdus ja Veneily -liitto, jonka juuret ulottuvat yli sadan vuoden taakse. Liitto organisoi muun muassa maajoukkuetoimintaa. Suomen suurimpiin purjehduskilpailuihin lukeutuva Hangon Regatta järjestetään vuosittain Hangon edustalla. Kyseessä on kolmipäiväinen purjehduskilpailu, jossa on mahdollista päästä kilpailemaan lähes kaikissa luokissa. Sen osallistujaluvut ovatkin perinteisesti hyvin korkeita – jokaista kilpailuluokkaa kohden ilmoittautuu mukaan yleensä 20-30 venekuntaa. Tämä nostaa kilpailun osallistujamäärän vuosittain useampiin satoihin venekuntiin. Suomen suurin avomerikilpailu on Helsinki-Tallinna Race. Kisa järjestetään vuosittain Helsingin ja Tallinnan välisellä meriosuudella. Venekunnat, joita yleensä osallistuu kisaan noin 160-180, kisaavat toisiaan vastaan nopeudessa. Sen erikoisuutena on kisatuntien yöaikaan sijoittaminen – kisa tarjoaa upeita kokemuksia avomeripurjehduksesta pimeällä. Kisan päätteeksi kilpailijat pääsevät osallistumaan mukaansatempaavaan iltajuhlaan, joka on loistava hetki tutustua samanhenkisiin ihmisiin ja luoda uusia suhteita. Sisävesillä pääsee kisaamaan muun muassa Päijännepurjehduksessa, joka on yksi Euroopan suurimmista sisävesikilpailuista. Kisa on järjestetty jo 45. peräkkäisenä vuonna. Kisassa purjehditaan Päijänne päästä päähän lähtien liikenteeseen joka toinen vuosi etelästä Padasjoelta, joka toinen vuosi pohjoisesta Jyväskylän Säynätsalosta. Kilpailijat kisaavat nopeimmasta ajasta, matkan taittamiseen voi kulua kaksikin päivää tuulista riippuen. Päijänne on kiintoisa ympäristö kisalle, sillä reitin varrelle mahtuu laajoja sisävesiselkiä ja kapeita salmia pujoteltavaksi.

Kuuluisia purjehduskilpailuja maailmalta

The Tall Ship`s races on vuosittain järjestettävä kansainvälinen purjehduskilpailu. Kilpailureitti vaihtuu joka vuosi. Euroopan avomerialueille suunnitellaan kaksi rataa, jotka ovat satoja meripeninkulmia pitkiä. Kisan saapuminen kaupunkiin on aina näyttävä tapahtuma, kun nämä majesteettiset, suuret purjeveneet saapuvat lipuen kaupungin satamaan. Kisan ympärille rakennetaankin yleensä myös oheistoimintaa satamissa ja se kerää miljoonia katsojia pitkin Euroopan satamia. The Tall Ship`s raceen osallistuvien laivakuntien miehistöstä vähintään puolet tulee olla 15-25-vuotiaita, mikä tekee tapahtumasta erityisen nuorekkaan. Kisa onkin alunperin haluttu järjestää edistämään nuorten kansainvälistä yhteistyötä ja purjehdustaitoja. Kaikkei seikkailunhaluisimmat voivat osallistua purjehdukselle, joka kiertää koko maapallon ympäri. Volvo Ocean Race –kilpailu kerää kolmen vuoden välein maailman taitavimmat ja huimapäisimmät purjehtijat kisaamaan toisiaan vastaan yli 45 000 kilometrin pituiselle reitille. Reitti on vuosien varrella vaihdellut hieman, mutta yleensä lähtöpiste on jokin Euroopan suurista satamista, ja lähtöajankohta syys-lokakuussa. Maailmaa lähdetään kiertämään itään päin, ja se kulkee läpi kaikkien neljän valtameren käyden kuudella eri maanosalla. Reitin varrelle osuu merenkäynnin kannalta todella haastavia osia. Kisareitti ohittaa usein esimerkiksi pahamaineisen Kap Hornin. Kisan medianäkyvyys on huomattavan suuri – miljoonat katsojat ympäri maapalloa seuraavat näiden alansa konkareiden etenemistä maailman merillä. Myös Suomesta on lähtenyt osallistujia tähän yhteen maailman raskaimmista kisoista. Kaikkein vanhin kansainvälinen urheilun palkintopokaali taas jaetaan America`s Cupissa.  Se järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1851 Englannin Newhamptonin edustalla. Nimensä se sai voittaja-aluksen, American, mukaan. Kilpailua isännöi eri vuosina eri satamakaupungit. Se on saavuttanut legendaarisen maineen alan harrastajien keskuudessa ja voittajien nimet muistetaan pitkään.

Kuuluisia purjehduskilpailuja maailmalta