Oletko vesiurheilun ystävä, ja tunnet itsesi kotoisaksi niin märkäpuvussa kuin uimahousuissa ja etsit uusia, tuoreita tapoja viettää aikaa ja saada päivän kuntoilut tehtyä joessa, järvessä tai valtamerellä? Kokeile näitä aktiviteetteja ja opi niiden temput ja niksit samalla, kun nautit vesistömaisemista. Tiedä vaikka löydät uuden suosikkiurheilulajisi.

Suppailu

Ellet ole kuullu tästä lajista aiemmin, saatat miettiä, mitä ihmettä on suppailu. Nimi tule englanninkielisestä nimestä “stand up paddling”, joka on lyhennetty SUP:iksi. Suppailu tarkoittaa yksinkertaisesti seisten melontaa. Englanniksi tätä kutsutaan myös nimillä “paddle boarding” ja “paddle surfing”. Urheilun alkuperä voidaan jäljittää Polynesiaan ja Hawain surffailukuninkaisiin. Tarkoituksena on seistä pitkällä surffilautaa muistuttavalla kelluvalla laudalla, ja käyttää käsillä melaa antamaan laudalle vauhtia ja liikuttaa itseäsi vedenpinnan yli. Kuulostaako tämä sinusta liian kesyltä? Katso muutamia kilpavideoita ja saatat muuttaa mielesi! Tämä on kunnon treeniä, joka kehittää voimaa, tasapainoa ja kestävyyttä. Toisin kuin surffailua, Suppailua voi tehdä ilman aaltoja, joten voit tehdä sitä missä vain: merellä, joella tai vaikka oman mökin järvellä. Voit joko opetella itse tai mennä opettelemaan lajin salat lajin opettajilta ja kursseilta.

Wakeskating tai wakesurfing

Pidätkö vesihiihtämisestä tai wakeboardingista? Jos vastasit kyllä, tulet pitämään wakeskatingin haasteellisuudesta. Tähän lajiin kuuluu myös vetten päällä liukuminen hurjastelevan veneen takana hihnasta kiinni pitämällä. Tässä tapauksessa jalkojen alla on puusta ja lasikuidusta valmistettu wakeskate lauta. Ero muihin samankaltaisiin lajeihin on siinä, että wakeskateilla ei ole sidoksia, niin kuin ei rullalaudallakaan ole, vaan käytät vettähylkiviä wakeskating kenkiä. Voit wakeskateata kaikentyyppisillä veneillä ja vinsseillä. Kunhan olet kehittänyt hyvän tasapainon, voit oppia temppuja, kuten wateskateilla pyörimistä ja hyppimistä, jopa tyynellä vedellä. Monet vesiurheilukoulut tarjoavat oppitunteja. Tiedustele alueellasi kursseja ja tutustua videoihin ja informaatioon netissä. Wakeskate lauta on surffilaudan omainen lauta, mutta se on ohkaisempi lauta tarkoitettu alempiin nopeuksiin. Aloitat veneen hinauksella, veneen moottori on oltava sisäänrakennettu, jotta et vaaranna itseäsi osumalla potkuriin. Tämän jälkeen päästät veneestä irti ja liu’ut noin viiden viiva kymmenen metrin päässä  veneestä.

Wakeskating tai wakesurfing

Liitolainelautailu tai kite surfing

Tämä laji tunnetaan myös nimellä “kite boarding” tai leijalautailu. Liitolainelautailu on yleistynyt viime vuosina ympäri maailmaa. Tässäkin tapauksessa seisot laudalla, mutta tällä kertaa olet kiinnitetty hihnalla suureen leijaan, joka muistuttaa minilaskuvarjoa. Kun tuuli osuu leijaan, se kuljettaa sitä ja täten myös sinua vetten pinnalla. Voit liitolainelautailla niin aallokossa kuin aallottomassa vedessä ja parhaassa tapauksessa saatat jopa toisinaan leijailla ilmassa hetken aikaa. Harjoittelun avulla voit oppia tekemään hienoja temppuja, jotka varmasti saa yleisön kerääntymään rannalle sinua seuraamaan. Temppujen oppiminen ja turvallinen liitolainelautailu vaatii paljon harjoittelua, joten lajin harrastajien seuraan tai kursseille kannattaa liittyä.

Kajakkisurffaus ja waveskiing

Molemmissa näissä urheilulajeissa taklataan aaltoja, pienissä, melalla ohjattavissa yksittäisissä kajakinomaisessa pienveneessä istuessa. Surffikajakeissa on avoin istuinalue kun taas waveskiing kajakissa istuintila on suljettu. Molemmat tarjoavat suuren adrenaliiniryöpyn ja erinomaisen treenin.

Kajakki kalastus

Kajakit ovat nopeampia, kevyempiä ja joustavampia kuin kanootit, ja erikoismalleja on suunniteltu kalastajille. Kalastus kajakit on yleensä suunniteltu niin, että istutaan kajakin päällä eikä sen sisällä, jotta kajakki pysyisi stabiilina. Tämän lisäksi kalastuskajakeissa on tilaa lisävarusteille, kuten osasto syöteille ja ongenvapa pidikkeitä. Kayak Fishin Magazinen toimittaja Allen Bushnell sanoi kajakkien tarjoavan turvallisen ja taloudellisen keinon päästä kaloihin käsiksi. Tämän lisäksi se on ympäristöystävällinen ja hiljainen tapa kalastaa ja vaikka et saisikaan saalista, se on hyvää kuntoilua. Voit löytää lisätietoja ja kursseja netistä tai vaihtoehtoisesti voit kysyä eräoppailta koulutusta ja vinkkejä kajakkikalastukseen.

Kajakki kalastus